Svadbeni običaji širom sveta

Bacanje buketa, kupovina mlade i gadjanje jabuke samo su neki od običaja na venčanjima kojima ste verovatno imali prilike da prisustvujete, kako na tradicionalnim svadbama tako i onim manje, jer od viška sreće (koje ovi svadbeni običaji najčešće prizovu) ne boli glava. Svadbeni običaji i verovanja su nešto zajedničko različitim kulturama i zato krenite sa nama na put oko sveta! Otkrivamo vam neke od običaja iz bližih, ali i onih daljih krajeva sveta. 

Neki od njih imaju za cilj da gostima naprave što slađi ugođaj, kao što je švedski običaj da se služi tradicionalna torta pod imenom Kransekake. Neki svadbeni običaji su krajnje zapanjujući kao što je običaj jednog og naroda u Kini da mlada -vežba- da plače suze radosnice sat vremena dnevno počevši bar mesec dana pre svadbe. Ipak, neka verovanje dovode i do ´krvoprolića´ – u Mongoliji gde budući bračni par zajedničkim snagama secira kokoške u potrazi za zdravom džigericom kako bi dobili dozvolu za venčanje. 

Glavni motiv iza ovih običaja, ma koliko se oni na prvi pogled razlikovali, jeste harmonija i jedinstvo parova koji uplovljavaju u bračne vode. Prema verovanjima, sve one koji ispoštuju ove tradicije, čeka brak koji će biti ispunjen ljubavlju, slogom i srećom. Svadbeni običaji su zaista raznovrsni, a mi smo u nastavku za vas izdvojili neke od najinteresantnijih.

svadbeni obicaji sirom ssveta

Gvatemala: Razbijanje zvona

Mladoženjini roditelji, kao glavni domaćini na svadbi, mogu da čine šta im je volja, uključujući razbijanje stvari. Tradicija nalaže da kad mladenci pristignu, svekrva razbije belo keramičko zvono koje je ´punjeno´ pirinčem i brašnom kako bi donela prosperitet paru u zajedničkom životu. 

Nemačka: Timski duh

U Nemačkoj, mladenci zajedno čiste polomljeno posudje koji su njihovi gosti razbili da bi oterali zle duhove i lošu sreću. Pouka priče: ako zajedno radite na prevazilaženju svakog problema koji stane na vaš put, nema tog izazova koji ne možete savladati.

Francuska Polinezija: Živi tepih 

Na nekim od ostrva u Francuskoj Polineziji, svadbeni običaji nalažu da nakon proslave sklapanja braka, rodjaci legnu na pod okrenuti licem nadole. Na taj način formiraju ljudski tepih po kom mladenci odlaze sa slavlja.

Španija: Cepanje kravate

U Španiji, svadbeni običaji su zaista raznovrsni. Novca nikad dosta – posebno kad se istrošite za svadbu. To najbolje znaju Španci, pa odatle i jedan svadbeni običaj nalaže da se mladoženjini prijatelji late makaza i iseku mladoženji kravatu. Parčići se prodaju po svadbi, a prikupljeni novac ide mladencima. 

Kongo: Ozbiljna svadba

Iako mnogi mladenci ne mogu da skinu osmeh sa lica tokom svog najradosnijeg dana, parovi u Kongu moraju da se suzdrže i od najmanjeg smeška. Tokom celog svadbenog dana, primorani su da ostanu ozbiljni, jer brak nije za šalu. Ukoliko se nasmeju, to znači da ne shvataju ozbiljno bračnu zajednicu. 

Online pozivnica za venčanje kao tradicija

Svadbeni običaji su zaista raznovrsni od zemlje do zemlje, i ako ste mislili da su ovi naši, balkanski, “radikalni”, razmislite opet! Ono što im je definitivno zajedničko jeste da su duboko utkani u kulturu naroda, običaje i verovanja. Tradiciju i kulturu je neophodno održati, ali ponekad, složićete se, nije na odmet poslužiti se i novim, modernim rešenjima. 

Online pozivnice za venčanje definitivno su na početku toga da jednog dana postanu tradicionalan način pozivanja gostiju na venčanje. Na vama je svakako da odlučite da li želite da uključite običaje i pratite verovanja, a na nama je da vam proces organizacije svadbe olakšamo uz naše online pozivnice. Izaberite jedan od dostupnih izgleda online pozivnica za venčanje i budite na početku stvaranja nove tradicije!

Leave a Reply